Filip Cherecheș-Toșa
Follower of Jesus, husband, father of three, builder

Servicii vs Advertising

Ai citit [scrisoarea Yahoo! către acționari][1]? În caz că nu, o poți citi mai târziu.
Ce mi-a sărit mie în ochi, din scrisoare, este următoarea afirmație (al șaselea paragraf de jos în sus):

[1]: http://www.techcrunch.com/2008/02/13/yahoo-makes-its-case-inletter-to-shareholders/ “”

We are also creating a unique and valuable network of premium websites to serve our advertisers.

To serve our advertisers

Care este scopul majorității serviciilor oferite de Yahoo!? To serve our advertisers.
Am putea spune că e evident și normal să fie așa, pentru că Yahoo! este, în primul rând, o companie de advertising. Vinde reclamă. Iar serviciile nu sunt decât un simplu suport. Sunt modul în care ei ajung la oameni. Să le servească reclamă.

Eu, personal, prefer oricând să plătesc pentru un serviciu de calitate, decât să-mi fie oferit pe gratis dar să mă asedieze cu reclame.
În concepția mea idealistă despre Web, acest aspect este, pur și simplu, GREȘIT. Mai nou, totul se-nvârte în jurul advertising-ului. La produse și servicii pe care cei mai mulți dintre noi nu le dorim…

Text-ads? O capcană. Încearcă să mă fenteze să dau click. În 8 ani de heavy-Internet-usage, nu am găsit nici măcar o dată ceva relevant și util în text ads. Nici măcar o dată! Pentru că atunci când caut ceva, folosesc servicii dedicate căutării și nu mă bazez pe ceea ce cred alții că m-ar interesa.

The TV-Industrial complex

Întreaga abordare a lui [Seth Godin][2] asupra marketing-ului se bazează pe o premisă simplă, pe care o voi descrie în continuare:
În ultimele 4-5 decenii, cele mai eficiente canale de marketing erau televizorul și presa scrisă. Marketerii au descoperit că există o relație direct-proporțională între sumele investite în reclame și profituri. Investeau $1M și aveau o creștere de 20% a profiturilor. Investeau $2M și aveau o creștere de 40%. Profiturile mai mari le permiteau companiilor să investească mai mult în reclame, ceea ce le aducea profituri și mai mari! Și tot așa… Iar noi am început să fim poluați.

[2]: http://sethgodin.typepad.com/ “”

Ei, bine, Seth spune că această perioadă a luat sfârșit:

First, the end of the “TV-Industrial complex” means that marketers no longer have the power to command the attention of anyone they choose, whenever they choose.

Într-o lume cu o filosofie majoritar individualistă, totul este despre ceea ce eu aleg.

Ce reprezintă bannerele pe web? Web-Industrial complex.

State of advertising

Nu sunt un expert în marketing și advertising, dar am ochi bun. Nici intuiția nu mă lasă la greu. Banners will die!

Știi de ce-mi place [MB Drăgan][3]? Pentru că au curajul să facă lucrurile altfel. Își pun imaginația la muncă și nu le e teamă să experimenteze! Respect foarte mult asta la un om, dar și la o companie. Da, le fac reclamă. Nu pentru că mă plătesc sau pentru că avem nu-știu-ce-aranjament, ci pentru că sunt remarcabili.

[3]: http://www.mbdragan.com/ “”

Trăim într-o perioadă în care e aproape imposibil să anticipăm reacțiile. Pur și simplu, nu avem de unde ști că dacă facem X, rezultatul va fi A. Tot ce știm e că dacă facem X, rezultatul ar putea fi A, B, C… sau W. Supraviețuitorii sunt cei care se pot adapta repede rezultatelor neașteptate, cei care sunt în permanentă comunicare cu cei cărora li se adresează.

Revenind, însă, la advertising și, mai exact, la modelele de advertising, cred cu tărie că excepționali sunt doar cei care îmbrățișează schimbarea. Restul, vor suge cât mai pot din modelele vechi, după care vor muri.

Iar dacă nu ești excepțional în ceea ce faci, mai merită s-o faci?

Atentez la o concluzie

Soluția nu e să-i boicotăm pe cei care poluează Web-ul cu advertising. “Ochi pentru ochi” nu poate duce decât la “dinte pentru dinte”, “mână pentru mână”… un șir nesfârșit…

Lasă-i pe alții să facă așa cum cred ei că e mai bine. Lasă-i s-o țină pe-a lor și nu încerca să-i schimbi—nu vei reuși.

Provocarea mea pentru tine e să te opui răului, prin bine. Fă tu altfel. Îndrăznește să abordezi lucrurile diferit. Dacă toți merg pe-un drum, asta nu înseamnă ca acela e singurul drum. Atunci vei realiza că mai sunt alții, ca tine, care au ales să nu se ia după “jucătorii mari”.
—-
Promo:
Cauți șuruburi, piulițe, șaibe și rulmenți de calitate? Doar la [Rulmenți Șuruburi SRL][4] beneficiezi de cea mai variată gamă de produse, la cele mai bune prețuri de pe piață! Nu ezita, [intră acum][4] și comandă!
—-
q.e.d.

[4]: http://www.rulmenti-suruburi.ro/ “”